Київ, вул. Багговутівська, 23, тел. +38 (050) 519 85 91

Jshopping Cart

+38 (050) 519 85 91
Глобальний попит на викопне паливо буде найвищим у 2023 році

Глобальний попит на викопне паливо буде найвищим у 2023 році

13 вересня 2018
Глобальний попит на викопне паливо буде найвищим у 2023 році

Лондонський некомерційний аналітичний центр "Carbon Tracker" вважає, що активи нафтових і газових компаній знаходяться під загрозою через масове зростання інвестицій у вітрову та сонячну енергетику.

Аналітичний комітет спрогнозував, що глобальний попит на викопне паливо буде найвищим у 2023 році, тому існує вірогідність виникнення серйозних ризиків для фінансових ринків, оскільки трильйони доларів інвестицій в нафтові, вугільні та газові активи можуть знецінитися.

За їх прогнозами, масове зростання інвестицій у вітрову та сонячну енергетику з поєднанням діяльності щодо зміни клімату та уповільненням темпів зростання енергетичних потреб гарантовано призведе до досягнення апогею попиту на викопне паливо в 2020-х роках

Передбачення зростання цін на акції відрізняється від прогнозів глобальних енергетичних контролюючих організацій та нафтогазових компаній, які в основному очікують зростання попиту в середині 2030-х років. Однак, вугільна промисловість досягла свого піку ще в 2014 році.

Кінгсмілл Бонд, новий енергетичний стратег компанії Carbon Tracker, сказав: "Попит на викопне паливо зростає протягом останніх 200 років, однак зараз знаходиться біля межі свого спаду. Всьому енергетичному сектору прийдеться прикласти великих зусиль для того, щоб витримати цей перехід".

Група, яка популяризувала ідею "вуглецевої бульбашки", що означає втрату цінності активів у сфері викопного палива при переході на низьковуглецеву економіку, говорить, що цей перехід призведе до порушення роботи енергетичних компаній.  

Губернатор Банку Англії, Марк Карні, попередив, що ринки вже стикаються з "величезним ударом" від цього переходу.

Компанія Carbon Tracker зазначила, що фінансові ринки стикаються з "системним ризиком" через зменшення вартості активів у галузі виробництва викопного палива у розмірі 25 трильйонів доларів за рахунок високого попиту на них.

В аналітичному центрі додають, що такі країни, як Венесуела та Саудівська Аравія, які в переважній більшості залежать від доходів за рахунок продажу нафти, також піддаються ризику через зменшення податкових надходжень від нафтової промисловості.

Запасів нафти під землею залишається все менше, однак нафтогазові компанії відкидають ідею про те, що їх активи знаходяться під загрозою. У цьому році ВР заявила, що приблизний час обороту їх виробничих фондів в нафтовій промисловості складає 13 років. Інші компанії включно з ExxonMobil, найбільшою міжнародною нафтовою компанією, прогнозують зростання ринку до 2040 року, оскільки світ продовжує покладатися на використання нафти у судноплавстві, авіації та вантажних автомобілях.

Звіт Carbon Tracker попередив, що повноваження і розмір компанії не забезпечать захист, і порівняли долю паливних компаній з конем і візком на початку 20-го століття.

"Існуючий попит досяг свого піку, і інвестиції у викопне паливо скоро втратять свою цінність", сказано в звіті.

За словами авторів, перші два десятиліття цього століття були інноваційним періодом для поновлюваних джерел енергії і зовсім скоро наступить кінець використання викопного палива – відбудеться поступовий перехід на відновлювані джерела енергії в 2050 році.

Пік попиту в 2023 році частково обумовлений зростанням рівня електрифікації та переходом від нафти до електрики цілих галузей, таких як транспортна.

В звіті аналітичного центру зазначають, зменшення капітальних вкладень при будівництві нових вітрових та сонячних електростанцій в майбутньому призведе до того, що деякі країни, які розвиваються, "перескочать" етап викопного палива та виберуть відновлювані джерела енергії для забезпечення своїх енергетичних потреб.

Група не розглядала можливе ослаблення Паризької кліматичної угоди за рахунок виходу країн слідом за США.

 Однак Себастіан Льюнвальд, енергетичний аналітик компанії Carbon Tracker, сказав: "Якщо все більше і більше країн почнуть приймати Париж менш серйозно, то це певним чином впливатимете на те, як швидко відбудеться енергетичний перехід ".

Adam Vaughan - The Guardian